Logical Reasoning Question 20
Question; Direction; Study the following passage carefully and answer the questions given below:
Widespread discontent apathy among the common populace has plagued the Indian polity since independence. This discontent has often led to unrest and resentment sometimes resulting in violence also. Since independence various statutory enactments and institutional mechanisms for addressing the aspects of deprivation and neglect have been brought into being but the irony is that discontent and unrest continue to surface in spite of the measures undertaken. Today, even after six decades of independence, for a large section of the populace, basic survival and making the two ends meet is still the biggest challenge. What can be assumed from the passage?
Options:
A) Various enactments on deprivation have failed due to surface level problems
B) The discontent has caused unrest among the populace in the polity
C) The resistance has been making the two ends meet is still the biggest challenge
D) a and c
Show Answer
Answer:
Correct Answer; A
Solution:
- (a)
- Inductive reasoning
- Assumption(s)
- Degrees of a Characteristic Analogy Since independence various statutory enactments and institutional mechanisms for addressing the aspects of deprivation have been brought into place but the irony is that discontent and unrest continue to surface level problems in the society.