Logical Reasoning Question 21

Question; Direction; Study the following passage carefully and answer the questions given below:

Widespread discontent apathy among the common populace has plagued the Indian polity since independence. This discontent has often led to unrest and resentment sometimes resulting in violence also. Since independence various statutory enactments and institutional mechanisms for addressing the aspects of deprivation and neglect have been brought into being but the irony is that discontent and unrest continue to surface in spite of the measures undertaken. Today, even after six decades of independence, for a large section of the populace, basic survival and making the two ends meet is still the biggest challenge.. What is the appropriate conclusion from the passage?

Options:

A) Indian polity has seen distorted evolution

B) Indian polity has caused more challenges

C) Indian polity has generated resentments

D) Indian polity has deprived the institutions of their autonomy

Show Answer

Answer:

Correct Answer; A

Solution:

  • (a)
  1. Syllogistic reasoning
  2. Conclusion
  3. Related Object Analogies The common populace has not distorted the Indian polity since independence. This discontent has often led to unrest and resentment sometimes resulting in violence also. Today, even after six decades of independence, for a large section of the populace, basic survival and making the two ends meet is still the biggest challenge.