Logical Reasoning Question 20
Question; Direction; Study the following passage carefully and answer the questions given below:
The three main branches of the government are the Legislative, Executive and Judiciary. The Judiciary branch of the government does not act as a law enforcement authority; it interprets the law and has the power to strike down a law if it violates the constitution. Aside from that the judicial branch also has a well-known power which is recommended by the Supreme courts called “The Judicial Review”. In simple words it is a legal process with different branches in which high courts deals with the performance and effectiveness of the other two branches of the government (Legislary and Executive) if they are violating the constitution. This process is carried out by exceptional court and not by the regular courts in many countries. What is inferred from Judicial Review in the passage?
Options:
A) It is a review on the set of recommendations of powers
B) It is a review on the effective constitutionality of legislation
C) It is a review on the performance of the Supreme Courts
D) It is a review on branches of governments and actions
Show Answer
Answer:
Correct Answer; B
Solution:
- (b)
- Inductive reasoning
- Inference
- Degrees of a Characteristic Analogy The Judicial Review is a legal process tackled by the supreme courts which reviews the performance and effectiveness of the other two branches of the government (Legislative and Executive) if they are violating the constitution.